Megbukott étrend-kiegészítők

Ez az eset jól példázza, mennyire fontos a megbízható gyártó, alapanyag-beszállító és a pontos adminisztráció. Az ilyen – óriási anyagi és presztízs-veszteséggel járó – bukásoknak két oka lehet: Vagy a gyártó tesz a specifikációtól / megrendeléstől eltérő mennyiségű hatóanyagot egy étrend-kiegészítő termékbe, vagy a forgalmazó tüntet fel téves adatokat a címkén. Mindkettőre érdemes odafigyelni.

Szeptemberben étrend-kiegészítőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy jótékony baktérium van-e a termékekben, amennyi a címkéjükön szerepel. A vizsgált 54-féle termék közül 3 készítmény nem felelt meg a követelményeknek.

Ásványi anyagok közül a kalcium-, magnézium-, cink- és vastartalmat vizsgálták a szakemberek, míg vitamintartalom tekintetében a C-vitamin, a B1, B2, B6 és a niacin mennyiségét ellenőrizte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma.

 

Megbuktak a teszteken

A vizsgált 54 termék közül 3 (1 vitaminokat tartalmazó készítmény és 2 mikroorganizmusokat tartalmazó étrend-kiegészítő) nem felelt meg a követelményeknek: 

A Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta C- és B6-vitamin tartalma jelentősen kevesebb volt (C-vitamin: 127,0 mg/tabletta, B6-vitamin: 4,5 mg/tabletta), mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett érték (címke szerint: C-vitamin: 300 mg/tabletta, B6-vitamin: 6,0 mg/tabletta).

A TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több (a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus themophilus) baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.

A BELLY-FIT® Erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva elnevezésű termékében még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobacterium, míg a termékcímkén együttes számuk 10 milliárd mennyiségnek volt feltüntetve.

A vásárlók megtévesztésére alkalmas pontatlan jelölések ügyében jelenleg folyamatban vannak a hatósági eljárások.

 

Mi a tanulság?

Az étrend-kiegészítő márkatulajdonosoknak két dologra érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk. Az egyik a megfelelő, megbízható gyártó kiválasztása, hogy garantáltan azon mennyiségek szerepeljenek a címkék alapjául szolgáló specifikációkban az egyes hatóanyagok mellett, amelyek megfelelnek a gyártás során felhasznált mennyiségeknek. A másik fontos dolog a specifikációknak pontosan megfelelő mennyiségek feltüntetése a címkéken.