A csodálatos algák

Radioaktív sugárzás elleni védelemtől az űr lakhatóvá tételéig – avagy mit nem tudott eddig az algákról? Ismerje meg jobban e méltán népszerű szupertápanyagokat!

Spirulina mikro alga fajok (Arthrospira platensis)

Már az 1500-as években beszámoltak arról, hogy a mexikói indiánok a vízből gyűjtenek élelmiszert és nagy mennyiségben fogyasztják. Afrikában is találtak bennszülötteket akik lepényként vagy ételeikben szószként fogyasztották. Ezekből a feljegyzésekből is látszik, hogy régi dolog újra felfedezéséről van szó az algák esetében is. A nyugati kultúra az algafogyasztás lehetőségeiről az elmúlt évtizedekig nem sokat tudott.

A Spirulina alga fajok a tengerben kékes zöld árnyalatot adnak, mivel számos karotinoid vegyület található bennük. Karotinoidokon kívüli más színanyagokat is tartalmaz a Spirulina, mint pl. a klorofill.  Magas az E-vitamin tartalma, aminosav összetétele szinte tökéletes.

Chlorella mikro alga fajok (Chlorella vulgaris)

A Chlorella emészthetősége nem igazán jó, ezért különböző anyagok szervezetből történő eltávolítását segítő anyagként váltak ismertté. A Chlorella klorofill tartalma kiemelkedő, B12 vitamin tartalma növények között egyedülálló.

Milyen területeken használhatóak az algák?

 • Mivel az algák  számos bioaktív anyagot koncentráltan tartalmazhatnak ezért szájon át is használhatóak kozmetikai célokra.

 • Vegetáriánus étrendbe beilleszthető, a legszigorúbbnál kiemelten fontos. A fehérjepótlás alternatívája lehet. B12 vitamin pótlásban is segít.

 • Telítetlen zsírsav pótlás (EPA-DHA forrás).

 • Az algákban megtalálható színanyagok (karotinoid - alfa- és béta karotin - vegyületek, klorofill stb.) antioxidáns és egyéb káros anyag megkötő tulajdonságuknál fogva hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez.

 • A zeaxantin és lutein tartalom miatt az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürke hályog kockázatát csökkentik.

 • Vérszegénység kezelése. Vérképzést fokozó és vasbevitel növelő hatás. A Spirulina vastartalma  jól hasznosul.

 • Immunrendszer stimuláló hatás. Természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami szintén védő hatású.

 • A Spirulina kékes színét adó fikocianin: daganatellenes, antioxidáns, ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó, mind antivirális hatással rendelkezik.

 • Fehérvérsejt termelés fokozó hatás.

 • A Spirulina alga számos vizsgálatban prebiotikumra jellemző tulajdonságot mutat. Feltételezik, hogy a Candida albicans leküzdésében is fontos szerepe lehet. Probiotikum hatásfokát javítják a prebiotikum tulajdonsággal rendelkező anyagok. Segítik a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását is.

 • Sport célú felhasználás. (Erről egy későbbi blog bejegyzésben részletesebben írni fogunk.)

 • Kalcium és nyomelem pótlás.

 • Egyéb területek ahol folynak a vizsgálatok: magas koleszterin csökkentés, triglicerid szint csökkentés, fogyás elősegítése, kettes típusú cukorbetegség kiegészítő kezelése, májvédelem, radioaktív sugárzás elleni védelem, allergia, rhinitis, vírusok (herpes simplex, influenza vírusok vagy HIV-1) előidézte betegségek megelőzése és kezelése.

 Mire kell figyelni az algákkal kapcsolatban?

Alga készítmények esetén rendkívül fontos a beszerzési forrás megbízhatósága! Nagyon kell vigyázni, hogy az alga tiszta vízből származzon, mert ez a növény mindent szennyeződést magába szippant, igazi bio szennyvíztisztító.

Algák és a NASA

Végül egy kis érdekesség, amit valószínűleg nem tudott e fantasztikus növényekről.

Számos olyan gondolat támadt már tudósok fejében, hogy az algával meg lehetne oldani a világ élelmezésének problémáját és aztán irány az űr. Ez egyelőre várat magára, de tény, hogy nagyon ígéretes növényről van szó.

Évtizedek óta folynak kutatások az USA-ban a NASA-nál és más országok hasonló szervezeteinél olyan, az algákon alapuló élelem és oxigén előállító rendszerek létrehozására, melyek segíthetnének az űrutazás során keletkező anyagcseretermékek összességét - a kilégzéskor a levegőbe kerülő széndioxidot is beleértve - újrafelhasználhatóvá tenni. A vizsgálatok kapcsán megjegyzik a szakértők, hogy kizárólagos élelemforrásként az alga, illetve egyetlen algafaj sem volna alkalmazható, ugyanakkor a táplálék jelentős részét fedezni lehetne velük, amit a bonyolultabb növényeknél gyorsabb növekedésük és jobb napenergia-felhasználásuk is indokolttá tesz. A földi élet születéséhez hasonló körülményekhez a legősibb, legegyszerűbb lények képesek legjobban alkalmazkodni, az űr lakhatóvá tétele ezért ma elképzelhetetlennek tűnik mikroalgák nélkül.

Hiteles forrás

Ez a cikk Tihanyi András dietetikus, Prof. Dr. Tóth József orvos onkopathológus és Weber-Suta Ágnes természetgyógyász „Zöld utat az egészségnek! - Mikroalgák szerepe a modern táplálkozásban és gyógyításban” című hiánypótló művében található információk alapján készült. Az itt közölt adatok csupán töredékét képezik az ebben a könyvben található hasznos tudásanyagnak. Magyar nyelven alig van irodalma az algáknak, az interneten keringő információk pedig sokszor egymásnak ellentmondanak és hiányosak. Ha átfogó, hiteles információkhoz szeretne jutni a témával kapcsolatban, ajánljuk figyelmébe a fent említett könyvet.